Eczanelerde neler oluyor?

Eczanelerde neler oluyor?25 kişiden oluştuğu ileri sürülen Eczacılar Danışma Kurulu’yla ilgili kentimizde bulunan bazı eczacılar tarafından ciddi iddialar ortaya atıldı. Eczacılar Danışma Kurulu’yla ilgili ortaya atılan iddialar yenilir yutulur cinsten değil. Hatta bazı eczacılar konuyu Hatay Valiliği, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı makamına da taşımış durumda. Eczacılar Danışma Kurulu’yla ilgili bazı eczacıların ileri sürdüğü iddialardan satırbaşları şöyle şekillendi:
“İskenderun’da bulunan inançlı ve muhafazakar yapıya sahip eczacılar olarak ne Sağlık Bakanlığı kanunlarında ne Türkiye Eczacılar Birliği kanun ve tüzüklerinde yeri olmamasına rağmen hukuki olmayan şekilde yaklaşık 25 adet (eş, dost, ahbap, akraba ilişkisi içinde bulunan) eczacının oluşturduğu ve adına ‘Danışma Kurulu’ dedikleri kurul tarafından adeta zulüm gördüğümüzü belirtmek istiyoruz. Muhafazakar yapıya sahip eczacılar yer değiştirmek istediğinde, yeni bir eczane açmak istediğinde ihtiyaç olan ruhsat işlemlerinde muvazaa kanaat raporu kasıtlı olarak geciktirilmekte ve olumsuz rapor için taciz ve istismarlara maruz kalmaktadır. 25 kişilik bu kurulun önünde sorgulanmakta, rencide edilmektedir. Yasal olarak bu raporu ve sorgulamayı sadece TEB ilçe temsilcisi ve yardımcıları yapabilmektedir. Üstelik Danışma Kurulu’nda yer alan veya kendilerine yakın gördükleri eczacıların bu tarz işlemleri normal sürecinden daha hızlı tamamlanmaktadır. Kanser, diyaliz ilaçları ve işyeri hekimlerinin yazdığı ilaçların olduğu reçeteler TEB ilçe temsilciliğince tüm eczanelere adil olarak dağıtılması gerekirken, maalesef Danışma Kurulu ve yandaş eczanelere dağıtılmakta, diğer eczaneler ya hiç alamamakta ya da nadiren almaktadır. Yeşil kart reçetelerinin kontrolleri bu Danışma Kurulu tarafından yapılmakta ve yandaş olmayan eczanelerden ciddi kesintiler yapılmakta, yandaş eczanelere dokunulmamaktadır. Yasal olarak nöbet çizelgesinin dışarıdan görünür şekilde eczanede asılı ve eksiksiz-yanlışsız olması gerekirken kasıtlı olarak muhafazakar eczaneler nöbetçi iken bu yanlışlar ve eksikler olmakta, dolayısıyla vatandaş ve nöbetçi eczaneler mağdur olmaktadır. Ayrıca kanunlarda yer almamasına rağmen ve TEB Hatay şube başkanlığı tarafından belli bir miktarda ödenek ilçe temsilciliğine gönderilmesine rağmen temsilcilik ihtiyaçları adına her eczaneden her ay 40 TL toplanmakta ve bunun karşılığında hiçbir makbuz ve belge verilmemektedir. İskenderun’da da 110 küsür eczane olduğunu dikkate alırsak, yıllık 55 bin TL toplanan paranın nereye harcandığının da hesabının verilebileceği sanılmamaktadır. Bir başka hususta tutulan nöbetlerle ilgili. Bu Danışma Kurulu’nda bulunan eczacılar ilçe temsilcisi ve yardımcıları nöbet listesini düzenleyen eczacı kendi kendilerini kayırmakta, kendi eczanelerine fazlaca tatil nöbeti yazmaktadır. Bir yıldan beri tutulan nöbetlerdeki haksızlıklar artarak son 3 ayın nöbet listelerinde daha net açığa çıkmıştır.
Evet..
Bazı eczane sahiplerinin ortaya attığı iddialar bunlar.. Konuyu tüm detaylarıyla araştırmakla görevli İskenderun Sağlık Grup Başkanlığı ve Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’nü göreve davet ediyoruz.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.