Cemevi ile Kültür Merkezi’nin arsa tahsisi yapıldı

Kurban bayramını birinci günü Mustafa Kemal Mahallesi’nde yaptırılacak olan Cemevi ile Alevi Kültürü’nü Araştırma Derneği (AKAD)’ın Kültür Kompleksi yer tahsisi töreni geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
Alevi kültürünü yaşatmak amacıyla inşa edilecek olan Cemevi ile Alevi Kültürünü Araştırma Derneği’ne (AKAD) ait çok amaçlı kültür merkezinin yer tahsis törenine İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, CHP Hatay Milletvekili Aziz Yazar, belediye meclis üyeleri, Alevi Kültür Derneği üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Cemevi ile Kültür Merkezi’nin arsa tahsisi yapıldı

Törende ilk olarak söz alan Alevi Kültür Derneği İskenderun Şube Başkanı Kemal Soysüren, İskenderun’da Alevi kültürünün kent ortamında yeniden yapılandırılması, yaşatılması ve sonraki kuşaklara aktarılması için kültür merkezi ve cemevi arsası alındığını ve bu arsaya çok amaçlı bir kültür merkezi yapılacağını belirterek, “Arsamızda hayır yemeklerinin dağıtılacağı salon, sergi salonu, çok amaçlı toplantı salonu, tiyatro ve konferans salonu, derslikler, sema ve folklor ekiplerinin çalışacağı yer, morg, cenaze yıkama yeri, kültürel ve sosyal faaliyet alanları yer alacak” dedi. Ardından söz alan Alevi Kültürü’nü Araştırma Derneği Başkanı Nihat Yenmiş ise, İskenderun’da birlik ve beraberliğin pekişmesi noktasında Alevi kültürünü insanlara anlatmayı hedeflediklerini ifade ederek, “Tarihi bir gün yaşanmaktadır. Alevi açılımının pratikteki çözümünün nasıl olması gerektiği, somut olarak ortaya konulmaktadır. İbadet zemini olarak inanç sahiplerinin tercihlerinin devlet tarafından destek ve kabul görmesinin onurunu yaşıyoruz” dedi.
Törene katılan İskenderun belediye Başkanı Yusuf Civelek ise, Alevi kültürünün yaşatılması için katkı sağlayacaklarını belirterek, “İki bayramı bir arada yaşıyoruz. Ancak özgür halklar dünya uygarlığına bir takım olumlu buluşlar verebilir. En kısa zamanda temel atma töreni de yapacağız ve kültürel zenginliğimizi de göstereceğiz. Buna katkı da sağlayacağız” diye konuştu.
İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su ise, Hatay ve İskenderun’un hoşgörü kenti olduğunu belirterek, bu birlikteliğin bozulmaması için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Kaymakam Su, “Demokrasi içerisinde hepimiz inancımızı en güzel şekilde yaşayacağız. Herkes inandığı gibi yaşıyor. Bugün de bunun ilk arsa teslimi ile başlangıcını adımını atmış oluyoruz. Hatay bu yönde birlik ve beraberliği sağlamış her değerin, kültürün ve inancın yaşandığı çok güzel iklimler oluşturmuş. Tarihten gelen Hacı Bektaşi Veliler, Pir Sultan Abdallar, Mevlanalar ve Yunusların oluşturduğu bu hamur bundan sonra da birlik ve beraberlik içerisinde devam edecek, eline, beline, diline hakim olmak ve insanları incitmemek bizim her zaman üzerinde duracağımız ilkeler olacak. Bunlar insanı insan yapan düşüncelerdir” dedi
CHP Hatay Milletvekili Aziz Yazar ise, Alevi kültürünün yaşatılmasına katkı sağlayanlara teşekkür ederek, “Arsaların devir teslimi için buradayız. Bu birlikteliği korumamız lazım”ifadesinde bulundu.
AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar da, yaptığı konuşmasında, “Bizim anlayışımızda yaradanı yaradandan ötürü sevmek vardır. Hatay bölgesi hoşgörünün merkezi. Burada Aleviler ve Sünniler, yüzyıllardır birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyorlar. Burada değişik dinden ve inançtan insanlarımız barış ve hoşgörü içerisinde yaşıyor. Bir millet olmanın en önemli özelliği de çok renkliliktir”şeklinde görüş ortaya koydu. Yapılan konuşmaların ardından Cem Evi ve Kültür Merkezi yer tahsisinin kurdelesi kesildi.



İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.