Bu bir mucize

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tosçelik Osmaniye Yassı ve Yapısal Çelik Üretim Tesisleri’ne yaptığı ziyarette Tosyalı ailesini özveri ve cesaretinden ötürü kutladı. Gül, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’ya hitaben “Uzaktan takip ettiğim başarıyı yakından gördüm. Çok gururluyum. Ve bu büyük Tosyalı ailesini yürekten kutluyorum” dedi ve ekledi:
Bu bir mucize
“Bu bir mucize”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Osmaniye Tosçelik Yassı ve Yapısal Çelik Üretim Tesisleri’nin onur konuğu oldu. Türkiye’nin özel sektör tarafından yapılan ilk yassı çelik tesisini gezen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, böylesi devasa tesisi Türkiye’ye kazandıran Tosyalı ailesine övgüler yağdırdı. Cumhurbaşkanı Gül’ü Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu üyeleri Ayhan ve Fatih Tosyalı, Tosyalı Holding İcra Kurulu Üyesi Suhat Korkmaz ve Tosyalı Holding İhracat Direktörü Şerif Tosyalı karşıladı. Eşi Hayrunnissa Gül ile birlikte gelen Cumhurbaşkanı Gül, tesisin girişinde öğrenciler ve çalışanlar tarafından yoğun sevgi gösterileriyle karşılanırken, daha sonra konferans salonuna geçildi.
Burada ilk olarak Tosyalı Holding’i tanıtan sinevizyon sunumu gerçekleştirildi. Ardından kürsüye gelen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, konuşmasına, “58 yıllık sevdamızın tezahürü, ülkemiz özel sektörünün sıfırdan yaptığı ilk yassı çelik tesisi; Tosçelik Osmaniye Yassı Çelik Üretim Tesisleri’ne hoş geldiniz, şeref verdiniz” diyerek başladı.
1950’li yıllarda babasının sobacı dükkânında işlediği her plaka sacın ülkemize ithal geldiğini ve kendisinin çırakken ancak plaka plaka sac alıp tamamen el sanatkârlığı ile imalat yaptığını kaydeden Tosyalı, 1980 – 1990 yılları arasında ise, el imalatçılığına yassı çeliğin ticaretini de eklediklerini vurguladı.
Kendisini sektörde zirveye ulaştıran kilometre taşlarını her detayıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ve katılımcılara aktaran Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, konuşmasının devamında; “1990 yılının başında bölgemizde çelik üretimi tamamen inşaat demiri üretimine odaklı olduğundan, yapısal çelik tarafında boşluk vardı ve bu alanda üretim yapmaya karar verdik. Tosyalı demir çelik markası altında bölgemizin ilk yapısal çeliğini ürettik. Başladığımızda aylık kapasitemiz 1000 ton iken, arada yaptığımız ek yatırımlarla hamdolsun ki; 2009 yılını sadece Tosyalı Demir Çelik’te 500.000 tona yakın üretimle kapattık. 1997 yılına geldiğimizde gittikçe artan yapısal çelik üretimimizle birlikte, boru ve profil ticaretimiz de önemli miktarlara ulaştı. O dönemde bu eserin de ilk adımı sayılabilecek Tosçelik’i kurduk ve aylık 1000 ton üretim kapasitesiyle üretime başladık. Bölgemiz en yakın sac üreticisine 1100 km uzaktaydı ve yine yurtiçi üretim, tüketime yetmediğinden tamamen ithal sac kullanıyorduk. 2005 yılına geldiğimizde kapasitemizi yaklaşık 50 kat arttırmış ve aylık üretimimizi 50 bin tona çıkarmıştık ki, devletimizin tek yassı çelik üreticisi Erdemir özelleştirme idaresi tarafından satışa çıkarıldı. Bunun için 17 ortaklı girişim grubuna katılarak ihaleye girdik. 17 ortakla dahi olsa yassı çelik üretimine çok yaklaşmıştık ki, maalesef kısmet olmadı. Sonra 2006 yılında dünyanın sayılı üreticilerinden biri bize % 50 – % 50 ortaklıkla yassı çelik üretimi teklifinde bulundu. 6 ay görüştük. Bu kez daha da yakındık, yassı çeliğin üretimine ancak yine kısmet olmadı. Artık kararlıydık. 17 ortakla olmadı, 2 ortakla olmadı, bunu kendimiz başarmalıydık. İmkânsız gibi görünüyordu ama geri dönemezdik. 2007 yılının başlarında bir proje ekibi kurduk. Yassı çeliği üreteceğimize inanan, kararlı bir ekip İskenderun’da bir türlü sonuçlanamayan bir yer tahsis müracaatımız vardı. Baktık ki; geç kalacak, buraya geldik. Böyle bir yatırım için gerekli olan ne yeterli elektrik altyapısı vardı, ne de yeterli miktarda su. Doğal gaz da henüz ortada yoktu. Hiç zorsunmadık yola koyulduk. Hafriyata başladık 2 milyon m3 hafriyat yaptık. Nisan 2008’de ilk temelin betonunu döktük. İnşaat süresince yaklaşık 40,000 ton inşaat demiri, 46,000 ton yapısal çelik, 270.000 m3 beton ve 80,000 tonun üzerinde makine donanım montajı yaptık. 24 saat bayram, tatil, yağmur, sıcak demeden aralıksız çalıştık. Temmuz 2009’da ilk sıvı çeliği, Ekim ayı sonunda, yassı çeliğin ilk adımı slap üretimini başarıyla gerçekleştirip, kasım ayı sonunda da tam Kurban Bayramı arifesinde ilk sıcak sac rulosunu üreterek çifte bayram yaptık” ifadelerini kullandı.

“BU ZİYARET BİZİM EN ŞEREFLİ HATIRAMIZ”
Ülkemiz özel sektörünün sıfırdan yapılan ilk yassı çelik yatırımı olan Tosçelik’in birçok ilkleri de beraberinde taşıdığını kaydeden Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, genel yerleşimi Tosyalı proje ekibi tarafından dizayn edilen Tosçelik Osmaniye Yassı ve Yapısal Çelik Üretim Tesisleri’nin, tamamen Türk mühendisliğinin bir şaheseri olduğunu kaydetti. Tosyalı, “Bu yatırımın tüm mimari – teknik ve statik planları Türk mühendislik şirketleri tarafından yapılmıştır. Yine çelikhane kısmı tamamen Türk mühendislik şirketine emanet edilmiştir ki; bu şirkete komple anahtar teslimi bir yatırımda güvenen ilk firma olarak rahatlıkla ifade ediyorum. Bu yatırımın referansıyla artık Türk çelik sektörü dünyanın her yerinde anahtar teslimi fabrikalar kurabilecektir.
Toz salımı açısından AB’nin müsaade ettiği standartların da yarı toleransında çalışan ve tamamen geri dönüşümlü olan toz tutma tesislerimizle Tosçelik İSO 14001 çevre sağlığı ve iş güvenliği belgesine de sahip olmuştur. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bütçeyle gerçekleşen bu yatırım sadece ilk özel sektör yassı çelik yatırımı olarak kalmayıp ülkemizin yassı – uzun ürün üretim dengesizliği sonucu yıllık sac ithalatını 2 milyon ton azaltarak cari açığımızın azalmasına yıllık 1 milyar dolar katkıda bulunmaktadır. Osmaniye tesislerimizin de katkısıyla ciromuzu inşallah 1,5 milyar doların, ihracatımızı da 400 milyon doların üzerine çıkarmayı, direkt istihdamı da en az 1000 kişi daha arttırmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz hafta sayın valimiz tarafından hemen yanımızda tahsis edilen yaklaşık 400.000 m² alanda yassı çelik üretimimize entegre olacak ve 150 milyon Euro’ya mal olacak yeni bir yatırıma başlıyoruz. 2011 sonunda tamamlanacak bu yatırımla Tosçelik muhtelif çaplarda olmak üzere dakikada 10.000 saatte ise, 600.000 metre boru üretim kapasitesiyle Avrupa’nın 3 büyük çelik boru üreticisinden biri olacaktır. 2011 yılı içinde 3 dev projemizden biri olan Erzin liman projemizle Osmaniye’yi denize ulaştırmayı da sağlayacak, Doğu Akdeniz’in en büyük deniz üssü olacak yatırımı başlatacağız. 3 bin kişilik Tosyalı ailesi, sadece sanayi yatırımlarıyla kalmayıp ara vermeksizin sosyal sorumluluk projeleriyle de hayırseverliğini ispat etmiştir. Her yıl binlerce talebeye verdiğimiz eğitim bursunun yanında, Hacı Şerif Tosyalı Sağlık Merkezi, aralarında Türkiye 4.sünün de bulunduğu ilk mezunlarını bu yıl verdiğimiz Tosçelik Fen Lisesi kompleksi, yine İskenderun’da 23 Nisan 2011’de Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağışlayacağımız, kimsesiz yavrularımız için Hacı Pervin Tosyalı Sevgi Evleri projemiz, protokolü geçtiğimiz günlerde imzalanan Tosyalı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile Osmaniye’de önümüzdeki eğitim öğretim yılına yetiştirilmek üzere yapımı devam eden Tosçelik Sosyal Bilimler Lisesi en önemli sosyal sorumluluk projelerimizdir.
Yoğun programınıza rağmen artık tamamı ailemizin ayrılmaz birer parçası olan binlerce kişilik Tosyalı ailesi adına, emeğimize, alın terimize verilen değerin mükâfatı kabul ettiğimiz ziyaretinizi hayatımızın en şerefli anısı olarak taşıyacağız” şeklinde konuştu.

“TOSYALI AİLESİ’YLE GURUR DUYDUM”
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın yaptığı konuşmanın ardından konuşma kürsüsüne Cumhurbaşkanı Abdullah Gül geldi. Tosyalı ailesine her fırsatta övgüler yağdıran Cumhurbaşkanı Gül, çok mutlu olduğunu, uzaktan takip ettiği Tosyalı ailesinin bu başarısını yakından gördüğü için çok gururlu olduğunu söyledi. Bunun bir mucize olduğunu kaydeden Gül, “Ne mutlu ki; babanız açılışı gördü. Bu kadar gayret ve iş gücü takdire şayan bir olaydır. Sizleri yürekten kutluyorum. Her şeyin, kalkınmanın başı demir-çeliktir” dedi. Konuşmasında özelleştirmeye de değinen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özelleştirmedeki amacın verimli çalışma olduğunu ifade ederek, “Özelleştirme demek ülke ekonomisine ve üretime katkı demektir. Hele böyle nitelikli yatırım yapmak kıymetlidir. Dikkat ettim Türk şirketlerini ve bizim mühendisleri kullandınız. Çok mutlu oldum. Bilim üretmedikten sonra büyük ülke olamazsınız. Teknolojik transferin geleceği olmaz. Kendi eserimizi kullanmalıyız. Türkiye’nin en büyük gücü müteşebbislerdir. Son dönemde yapılan yatırımlardan dolayı övünüyorum. Onun için Avrupa karamsarken, Türkiye’nin önü açıktır. Osmanlı zamanında bize hasta devlet deniyordu. Ancak şimdi dimdik ayakta sağlıklı bir Türkiye var. Bu sözleri Avrupa’daki devlet adamlarından duyuyorum” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Toysal ı ailesini böyle bir tesisi Türkiye’ye kazandırmalarından dolayı tebrik ederken, üstün başarılarının devamını diledi.
Yapılan Konuşmaların ardından Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ziyaretinin anısına plaket takdim ederken daha sonra ise, Tosçelik Yassı ve Yapısal Çelik Üretim Tesisleri’ni gezdirerek tesisin işlevleri hakkında geniş ve detaylı bilgiler verdi. Tesisi büyük bir hayranlıkla gezen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çalışanlar tarafından yoğun sevgi gösterilerinde bulunurken, Gül onlarla bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
Tesis gezisinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül eşi Hayrunnissa Gül ile birlikte Tosçelik Osmaniye Yassı ve Yapısal Çelik Üretim Tesisleri’nden ayrıldı.
Ziyarete Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, işadamları Recep Atakaş, Recep Ekinci, İlyas Keleş, Erdem Ünlüçetinkaya, Uğur Ateş ile kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.