MİLLİ EĞİTİMDEN GÜZEL HAREKETLER

Malumunuz, İskenderun Barbaros Lisesi yıkıldı.. Zemini bataklık olduğu için yeni yerin inşaasında, planda bodrum + 2 kat düşünülüyor.. Bu arada, yıkılan okulun çevresinde kapalı spor salonu, stadyum, suni çim yan saha ve yüzme havuzu olduğu için, gelecekte başarılı sporcular yetiştirmek adına bir spor lisesi fikri doğuyor.. Şimdilik uzak hedef olsa bile adı da ‘İskenderun Spor Lisesi’ olması ihtimali var..
Ya da Kız Meslek Lisesi.. Yalnız baştan söyleyim.. O bölgenin sosyal yapısı baz alındığında, bana sorarsanız TOKİ’nin yaptırdığı okul tercihte daha öncelikli..
Kimin fikriyse, düşüncesine sağlık..
O bakımdan, Milli Eğitim Müdürü Hayrettin Bereketoğlu’nun Barbaros’taki ‘Kız Meslek Lisesi’ düşüncesine pek sıcak baktığımı söyleyemem..
Yalnız, İskenderun’un 4 Anadolu Lisesi’ne kavuşması yönünde ve SBS’yle ilgili çalışmalarından ötürü AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar’ın çabasının olduğunu biliyorum.. Bu konuda yoğun bir gayret gösteriyor..
Mesela, Modern Evler (eski DSİ’de) yaptırılan TOKİ Lisesi’nin ‘Kız Meslek Anadolu Lisesi’ olacağı yönünde güçlü sinyaller var.. Zaten yanıbaşında, Paşa Karaca Öğretmen Lisesi’nin yapımı bitmek üzere.. Demem o ki, İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yoğun bir tempo ve girişimcilik havası hakim..
Çalışıyorlar.. Müfredatla birlikte verilen eğitimlerin dışında, gelecekte liselerin ‘üniversite’ gibi işlev göreceği fikriyle de, bence ‘hangi okulda hangi eğitim olabilir?’ araştırmasıyla önemli bir çalışma içindeler..
Bir de, öğrencileri ‘otomata’ bağlayan SBS’lerin 2012’den sonra kalkacağı bilgisi, bana göre milli eğitimde ‘başarı’ sayfasında yeni bir girişim ve yenilik olacaktır..
Hazır İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü demişken..
Unutmadan..
İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Hatay’da ilkleri başarıyor.. Örnek mi?
2 Nolu Çay Bahçesi’nde başlayan ‘Orta Öğretim Tanıtım Fuarı.’
25 okul stand kurmuş.. İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün güzel bir de sloganı var.. Nedir o?
* Liseleri, Lise adaylarıyla buluşturuyoruz..
Müthiş bir yakınlaşma.. Büyük bir adım..
Fuarın amacı açık ve net:
* İskenderun’daki okullarda, 6, 7, 8, 9. Sınıflarda eğitim gören öğrenciler geliyor, bu fuardaki standları geziyor.. Hedef koyuyor.. Misal, Tosçelik Fen Lisesi ya da Sefa Atakaş Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi’nin standına bakıyor, fikir sahibi oluyor.. Hatta yeteneğini görüyor..
Sonra da gelecekte o okullardan birini seçiyor..
Bundan daha güzel bir çalışma olur mu? Bitmedi..
Hatay’da bir ilk daha.. Engelliler Haftası dolayısıyla el işi ve resim sergisi açıldı..
Müthiş ilgi gördü..
Ve bana göre en önemlisi.. Rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören engelli yavrularımız için düzenlenen etkinlik gecesiydi..
Hepsi pırıl pırıl..
Hepsi neşeli..
Hepsi mutluydu..
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde, tüm bu etkinlikleri düzenleyen, planlayan, fikren ortaya koyan, emeği geçen tüm şube müdürlerini kutluyorum.. Yüreğinize sağlık!

TURİZM MERKEZİ..
Gönül isterdi ki, İskenderun’daki turizm çalışmalarını şöyle okkalı bir biçimde anlatabilsek.. Ama, maalesef yer bakımından tıkanma noktasına geldiğimiz İskenderun’da bir türlü özlediğimiz 5 yıldızlı otelimize kavuşamıyoruz..
Bizden bu kadar.. Oysa, Antakya tam donanımlı otellerle almış başını gidiyor..
Hatta öğreniyorum ki, Akçalı/Gökmeydan sınırları arasında da bir hazırlık var..
Yanılmıyorsam geçtiğimiz süre zarfında bir birlik kuruldu.. Koordinasyonunda; İl Özel İdare, Akçalı ve Gökmeydan beldelerinin belediye başkanları var..
Hazineye ait 505 ve 506 nolu parselleri içeriyor..
Yaklaşık 700-800 dönüm..
Müthiş bir turizm cennetini barındaracak bir alan..
Yeterince geniş sanırım..
İşte bu bölgede geçtiğimiz günlerde incelemeler yapıldı.. Turizm Bakanlığı’nın bu konuda gerekli çalışmaları başlattığını ve turizm merkezi ilan ettiğini öğrendim..
Bitti mi, hayır.. Turizm merkezi olarak adlandırılan bu yer, 1/25000’lik plana işlenecek.. Sonra mı?
Turizm Bakanlığı ya da bu birlikte yer alan beldelerin belediye başkanları, 5 yıldızlı otel sahipleri ile temasa geçip, bu bölgenin cazibesini anlatacak, yatırımcıları alıp yerinde gezdirecek.. Bana sorarsanız, içinde her türlü donanımın sahip olduğu 5 yıldızlı otel veya turizm işletmecileri, böylesine cazip turizm merkezlerinde gözü kapalı yatırım yapar.. Suriye ile sınırın kalktığı, bölgemize ortadoğudan turist akın ettiği bir dönemde, İskenderun ve çevresinde her türlü yatırım planı iş görür diye düşünüyorum..
Yalnız bir ayrıntı daha var..
İskenderun bu tarz yatırımlarda geç kalıyor.. Bu bölgenin cazibesini anlatmakta yetersiz kalıyoruz.. Yeterince hareket yok sanki..
İlk iş olarak, sahil düzenlemesiyle bu işe el atmamız gerektiğine inanıyorum..
Bilemiyorum.. Yaz geldi, ama hepimiz daha şimdiden Arsuz’u konuşmaya başladık..
Korkarım, yakın bir gelecekte herkes Akçalı ve Gökmeydan beldelerini de konuşacak.. Çünkü bizde ‘tık’ yok.. Üzgünüm!

ASAF GÜVEN DOĞRU KONUŞUYOR
Madenli Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven takdir ettiğim bir isim.. Siyasetçi değil, halk adamı.. Haklı olduğu durumlarda hep ısrarcıdır.. Bugün bu ısrarını, ‘küçük belediyeler birleştirilsin’ tezinde sürdürüyor..
Haftalık 8. Gün Gazetesi’nde okuduğum bir haber metni dikkatimi çekti.. Gerçekten de riskli bir açıklama.. Ama bana sorarsanız, siyasetçilerin söylemekten korktuğu bir cümleyi telafuz etti.. İster birileri bu durumdan rahatsız olsun, ister Asaf Güven için ‘ne yapmaya çalışıyor?’ desin.. Madenli belediye başkanı samimi konuşmuştur..
Şu açıklaması bence herşeyi özetliyor:
“- Her belediyede bir muhasebe müdürü, bir makam şoförü, bir fen işleri müdürü, bir imar müdürü vesaire bulunuyor.. Toplamda büyük bir külfet olan bu durum, tek belediye olunması halinde büyük bir tasarrufa ve hizmet yoğunluğuna vesile olacaktır. Bir belediye başkanı olarak küçük yerleşim birimlerinin belediyelik olmasına karşıyım..”
Sayın Asaf Güven.. Ben de karşıyım, ama anlayana..

İSTASYONDAKİ TAHTA ÇİTLER!
Maalesef artık o çitler yok.. Harabe durumda..
Ellerimizle yok ettik!
Kendimiz yaptık.. Suçlu biziz..
Hani, İskenderun E-91 karayolundan İskenderun Liman B kapısı istikametine doğru giderken, istasyonu çevreleyen o kahverengi boyalı çitler var ya..
Hani muhteşem bir görüntü oluşturmuştu İskenderun girişinde.. Yazık ettik..
Diyecek tek bir kelimem yok..
Tahrip edenlere yazıklar olsun!

ÜSTGEÇİT VE ASANSÖR!
Üst geçit iyi, güzel, hoş da..
Bir; engelliler için yaptırılan o asansör çalışmıyor..
İki; kendini bilmez bazı ‘hizmet yıkıcı’ gerizekalılar tarafından boyayla karalanmış, her yanı parçalanmış.. Açıkça söylüyorum.. Belediye istediği kadar tamir edip, yaptırsın.. Bizim memlekette böyle ‘gerizekalılar’ olduğu müddetçe, engellilere karşı taşıdığımız yükümlülükleri yerine getiremeyiz..
Unutmadan.. O asansörün üzerinden de gerilim hattı geçiyor..
Aradaki mesafe neredeyse 15 cm..
Allah korusun ama benden uyarması.. Yetkililerin bir an önce bu konuda birşeyler yapmasını bekliyorum..

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.