Servet KÖK

Servet KÖKTürkiye’nin en iyi zıpkınclarından Servet Kök ile güzel bir pazar günü geçirdim. Kendisi ile daha önceden bir dalış esnasında tanıştık ve arkadaşlığımızı devam ettirdik. Güneşin sıcak yüzünü göstermeye başladığı bugünleri değerlendirip dalış yapmaya gittik. Gülcihan’da oturan Servet Kök’ün ailesi beni çok sıcak karşıladılar. Herşeyden önce şunu belirtmek isterim büyüyüp gelişen İskenderun’un basık havasından uzaklaşmak için çok güzel bir mekan Gülcihan. Herşey çok doğal bozulmadan kalabilmiş. Sabah kahvaltımızı yaptıktan sonra vakit kaybetmeden dalış yapacağımız alana yola koyuluyoruz. Bu arada zıpkıncılığa merak salmış yada bu yazıdan sonra merak salabilecek arkadaşlar için Servet Kök den tüyolar alıyorum.

– Öncelikle Servet Kök kimdir ?

1978 yılında İskenderun da doğan Servet Kök tam bir İskenderun sevdalısı . Kendisine diğer bir çok şehrin takımlarından kendi şehirleri adına yarışması için teklifler gelmesine rağmen o bunların hepsini geri çevirip kendi şehri adına ve kendi imkanlarıyla yarışmalara girmiş ve İskendenderuna birçok başarı getirmiştir. Zıpkıncığa 12 yaşında abisinin zıpkınını alarak başlayan Servet zaten bu işe başlamasında da abisinin çok büyük payı olduğunu söylüyor. Kendi malzemelerini olabildiğince kendisi yapan Servet özellikle yılların verdiği deneyimle şekil kazanan el yapımı ahşap zıpkınını övmekle bitiremiyor. Bu el yapımı ahşap zıpkının ünü Türkiye yi aşıp tüm dünyada yankı bulmuş ve dolayısı ile dünyanın çok çeşitli yerlerine bu zıpkını yapıp yollamıştır.

Dalış Öncesi, dalış esnasında ve dalış sonrası aldığım tüyoları Servet Kök tüm içtenliği ile paylaşıyor.

S: Bağlı olduğunuz bir kulüp var mı ?
C: Evet var ! İskenderun Balık Adamlar ve Doğa Sporları Kulübü. ;Bu kulüp Türkiye çapında tanınmış olup, çok kaliteli hocalara ve sporculara sahiptir.  Bütün İskenderun halkını kulübümüze bekliyoruz.

S: Dalış öncesi Nelere dikkat edilmeli ?
C: Dalış öncesi dikkat edilecek en önemli konulardan bir tanesi sağlık. Zıpkıncılığın yarısından fazlası yüzmeden oluştuğu için, vucudumuzun istisnasız tüm bölümleri bu dalışa yeterli derecede hazır ve sağlıklı olmadır. Hazır olmak demişken sadece fiziksel değil zihinsel olarak da dalışa hazırlanmak çok önemli bir yer kaplar.

S: Dalışta hangi malzemeler kullanılıyor ?
C: zıpkınla balık avcılığında Dalış malzemeleri temelde dalış elbisesi, maske – şnorkel, palet, zıpkın, ve şamadıradan oluşur. Güvenliğimiz açısından bıçak, dengemizi sağlamak için ağırlık ve hava şartlarına göre eldiven patik kullanılır.

S: Dalış elbise seçimini nasıl yapacağız ?
C: Öncelikle mevsimsel hava durumu şartlarına göre ince yada kalın neopren özellikli dalış elbisesi seçimi çok önemlidir. İskenderun körfezi sıcaklıklarına göre yaz ayları 2,5 mm kışları 5mm gayet uygundur. Ama bu ölçüler diğer denizlerin sıcaklık şartlarına göre değişmektedir.

Servet KÖKS: Maske – şnorkel ?
C: Maske seçerken öncelikle maskenin yüz uyumluluğuna, siyah slikonlu ve parlak renkli olmamasına, dar açılı olmasına dikkat etmeliyiz. Zıpkınla balık avcılarının en büyük sorunlarından olan maske buğulanmasına karşı ise dalış önceki maskenin içine tükürüp ovaladıktan sonra deniz suyu ile durulayıp kullanmalıyız. Şnorkel de ise dikkat edilmesi gereken en önemli şeyler: ağzımızı tahriş etmiyecek şekide yumuşak slikonlu ve İdeal ölçüsünün maps hariç ortalama 35 cm., çap ise 27-30 mm. olmasıdır.

S: Palet seçimi ?
C: Ayağımıza patik giyeceğimizide varsayarak alacağımız paletin ayak numaramızdan 1-2 numara daha büyük olması çok önemlidir. Dalış yapacağımız yüzme mesafesi ve derinliğe göre paletin yumuşaklık ve sertliğine dikkat etmeliyiz. Uzun süreli yüzüşlerde enerjimizi daha verimli kullanabilmek için yumuşak paletler tercih edilmedilir. nokta ve derin dalılarda yitme daha iyi olduğundan sert paletler kulanılması gerekir..

S: Ve geliyoruz zıpkın seçimine …
C: Zıpkınla balık avcılığında taş altı ve taş üstü olmak üzere 2 çeşit avlanma sistemi vardır ve zıpkın seçimi bunlara göre değişir:

1- Taş altı avclığında zıpkın seçimi : Hareket kabiliyetinin daha rahat ve hedefin daha yakın mesafede olmasından dolayı daha kısa ve tek lastikli zıpkın seçimi yapılır. İdeal taş altı zıpkın ebadı 45-75 cm e göre değişir.Servet KÖK

2- Taş üstü avcılığında zıpkın seçimi: Daha çok uzak mesafeli atışlar yapmak gerektiği için uzun ölçülü zıpkınlar kullanılır. Balığın büyüklüğüne göre lastik adedi 2 veya 3 olmalıdır. Derin sularda taş üstünde büyük balık avlanacaksa zıpkınımızda mutlaka makara bulunmalıdır. İdeal taş üstü zıpkın ebadı 75 – 130 cm dir.

S: Şamandıraya ne gerek var ?
C: Şamandıra dalış esnasında bizim o alanda avlandığımızı çevredeki diğer zıpkıncılara ve deniz taşıtlarına belli eden ve bundan dolayı olmazsa olmaz can simidimizdir. Aynı zamanda Şamandıra bizim denizdeki malzeme çantamız olarakta görev görür.

S: Ağırlık ne işe yarıyor ?
C: Suyun kaldırma kuvveti vucudumuz ve elbisemizin toplamına yapmış olduğu etki bizim suyu üstünde balon gibi yüzmemize neden olur. İşte bu etkiyi dengelemek için belirli hesaplarla ağırlık takılır bu ağırlıklar kemer yardımı ile belimize sarılır. Ağırlık hesabı elbiseninde kalınlığına göre ortalama her 10 kilo için 1 kgr takıması gerekir.

S: Peki dalış esnasında nelere dikkat etmeliyiz ?
C:öncelikle Suya girmeden en az 2 saat önce birşeyler yemeyi kesmeliyiz Dalışımızın süresini denizdeki balığın azlık çokluğuna göre değilde en önemlisi olan sağlığımızı düşünürek ona göre zun veya kısa süreli dalışlar yapmalıyız. tek başımıza dalış asla yapmamalıyız, yanımızda mutlaka dalış arkadaşımız olmalıdır. İki dalış arkadaşı arasında maksimum 25 metre mesafe bırakılmalıdır ve her 15 dakikada bir dalış arkadaşları birbirine işaret vermelidir. .

Servet KÖKS: Dalış sonrasında neler yapılmalıdır ?
C: Sudan çıktıktan sonra kullanılan malzemelerin üzerinde tuzlu su kalmaması için bol tatlı su ile yıkanması malzemenin ömrü açısından çok önemlidir. Dalış sonrası yorgunluğumuzu atana kadar dinlenmeli ve kaybettiğimiz enerjiyi geri kazanmak için bol enerjili besinler tüketmeliyiz. Dalış stratejisi sadece 1-2 basit temel kural ile değil çok ince hesaplar üzerine yapıldığı asla unutulmamalıdır.

s: genelde nerlerde dalış yapmaktasınız
c: hemen hemen türkiyenin her yerinde bu dalış zevkini tatmışlığım oldu hani derler ya insanın kendi memleketi gibisi yoktur evet benim içinde bu geçerli hatayda almış olduğum dalış zevki bambaşka balık çeşidi zengiliği açısından çok iyi ayrıca bizim buranın suları diğer bölegelerin sularına göre daha sıcak taş ve mera yapısı avlanmaya daha musait en önemlisi balığımız dahada lezetli olmasıdır.

Servet Kök ‘ e ulaşmak isteyenler için MSN adresi : dalgicservet@hotmail.com

Servet Kök – Zıpkınla balık avı videolarını da paylaşmak isterim. Bu videolar bizzat kendisi tarafından çekilmiş ve izlenme rekorları kırmıştır.

———————————

———————————–

Hayati SONAY 2010

Hayati SONAY
1983 iskenderun doğumlu. NEU CIS (Bilgisayar Enformatik) mezunu. Sonay İnteraktif Medya'nın kurucusu. İskenderunhaber.com'un yaratıcısı. Web tasarım, fotoğraf ve video çekim işlerinde iyidir. Sosyal Medya uzmanı. Hatay'ın en büyük sosyal medya kanallarının admini. Sistem analisti ( Aslında bilişim alanında sistem analisti ama bu siteyle uğraşa uğraşa her türlü sistemin analisti oldu (: ) Birçok firmanın webmaster'ı ( internet sitesini yapan kişi ) ve sosyal medya danışmanı. Ve daha neler neler (: