PRIME MALL FIRSATIN EN BÜYÜĞÜ!

PrimeMall Alışveriş Merkezi’nin inşaası için geceli/gündüzlü vardiyalar harıl harıl çalışıyor. Giderler hesaplandığında, bu durumun bile kent ekonomisine ne denli önemli bir katkı sağladığını gösteriyor. Hal böyleyken, dev alışveriş merkezinin ilerisi için umut verdiğini söyleyebilirim. Ünlü markaların konuşlanacağı tesisle ilgili en çarpıcı gelişme, eğlence merkezlerinin yaratacağı sirkülasyon.. Koca tesisin karşısında MKÜ kampüsü varken, etrafta konutlaşma adına yeni hamleler başlatılmışken, o bölgenin geleceği için ‘parlayan yıldız’ benzetmesini rahatlıkla yapabilirim.. PrimeMall için farklı kutuplardan seslerin yükselmesi normal..
İskenderun’da yeni kurulan Emlakçılar Derneği’nin Başkanı Zeki Şanlı’nın söylemleri de buna dahil.. Refleksini doğal karşılıyorum.. Hatta, dev alışveriş merkezi Prime Mall’in açılmasıyla kentteki gayrimenkul kiralarının düşeceğini iddia ettiği açıklamasını da yerinde buluyorum.
Ama verdiği örneğe katılmıyorum.
Diyor ki:
“-Dev alışveriş merkezinde örneğin 100 kişi çalışacaksa, şehir merkezinde 1000 kişi işsiz kalacak, şehir merkezindeki alışveriş de % 30 düşecek..”
Hayır, Zeki Şanlı hayır.. Yanılıyorsun..
İskenderun şehir merkezinde kiraların düşmesiyle birlikte, alım gücünün artmasıyla birlikte yeni iş imkanları doğacaktır. Evet, Prime Mall’in oluşturacağı müşteri portföyünde oluşturacağı cazibe ve görkemli yapısı dikkatleri üzerinde çekecektir.
Dahası, tüketiciye her yönüyle hitap edecektir, fırsatlar paketini avantaja dönüştürecektir. Peki bu durum, İskenderun’daki küçük esnafı olumsuz etkileyecek mi? Bence hayır!
Birincisi, Prime Mall sadece İskenderun’dan değil, Hatay, çevre il ve ilçelerden müşteri çekecektir. Örnek, Adana’daki Real gibi.. İskenderun’dan Adana’daki alışveriş merkezlerine akın eden similar halen hafızalarda..
İkincisi, sen 10 liralık ürünü halen 30 liraya satıyorsan, Prime Mall’da günah aramıyacaksın..
İndireceksin fiyatı normal düzeye, rekabeti kızıştıracaksın..
İskenderun şehir merkezinde kira fiyatları düşerse, ürünlerdeki indirimlerde peş peşe gelir.. Halen bir eşyerindeki esnaf, yanında çalıştırdığı personele 300-400 lira aylık ücret verirken, ikinci şubeyi nasıl açabildiğinin izahını kim yapacak bana?
Kaldı ki, Prime Mall önemli bir istihdam kapısı, genç nesil için..
O bakımdan, Zeki Şanlı’nın bu tespitlerine şahsen katılmıyorum. Şehir merkezinde alışverişin yüzde 30 düşeceği ihtimali hayalden öte değil. Öyle, bin kişi işssiz kalır, hesabının da elle tutulur bir tarafı da yok..
İskenderun, her yatırımı kaldırabilecek ekonomik güce sahip.. Bunu Zeki Şanlı da, herkes gibi biliyor olmalı.. Bırakalım da, İskenderun’un parası Real’lere mi gitsin..!
Özetle..
Herkes kendi ekmeğini yer.. Bu kadar basit!

İSKENDERUN’DA HALK GÜNÜ YOK!
Kırıkhan Belediye Başkanı Murat Sakman, halkın sorunlarıyla yakından ilgilenmek amacıyla salı günlerini halk günü olarak belirlediklerini açıkladı.
Kırıkhan’da, bundan böyle her salı saat 09.00-12.00 ve 13.30-16.30 arasında vatandaşların sorunları dinlenecek, ortak kararlar birlikte alınacak.
Biliyoruz ki, İskenderun’da henüz böyle bir uygulama yok.
Eskiden de yoktu.
Bu demek değil ki olmayacak. Kırıkhan, küçük bir nüfusa sahip değil. Ama, ortak karar adına böyle bir çalışma başlatmaktan imtina etmiyor.. Madem Kırıkhan Belediyesi ‘halk günü’ yapılmasında sakınca görmüyor, o halde İskenderun Belediyesi de yapsın..
Halkın sorunlarını paylaşsın. İhtiyaç sahiplerine destek çıksın..
Belediyeciliğin temel görevlerinden biri de bu değil mi?!

GÜNEŞ ARABASINA SPONSOR!
Bir haber düştü gazetelere.. Biraz cılız kaldı.. Haberin içeriği şöyleydi:
“- Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) İskenderun Mühendislik Fakültesi öğrencileri, tamamladıkları \’\’Güneş Arabası\’\’ projesini hayata geçirmek ve proje yarışmasına katılmak için sponsor desteği bekliyor.”
Arabanın adı AMON-RA..
Proje; mekanik tasarım, elektronik tasarım ve elektrik kontrol olmak üzere üç grubun ortak çalışması olarak tasarlanıyor. İşin başında, Makina Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Ümit İktu var. Heyecanlı ve azimli bir öğrenci.. TÜBİTAK\’ın yarışma şartlarına uymak için projeye son şeklini bu hafta vereceklerini söylüyor.
Yalnız değil bu projede.. Güneş arabası; fakültenin makina, bilgisayar, elektrik ve elektronik mühendisliği bölümü öğrencilerinden oluşan Mekatronik Kulübü\’nün 25 üyesi tarafından hazırlanıyor..
Herşey tamam da.. Projenin tek eksik yanı para..
Öğrenciler istekli ama, bu aracın gerekli malzemelerinin üretimini de kendileri yapacaklarından ortaya çıkan maliyet yaklaşık 40 bin TL..
Türkçesi, sponsor şart!
O zaman bizler de teklif edelim.. İskenderun’da onlarca oda var.. İskenderunlu işadamlarının, yürek dolu, gelecek vaadeden, pırıl pırıl gençlerimize destek vereceklerinden şüphem yok.. Gelin, bu öğrencilerimize destek verelim, onları TÜBİTAK’ın yarışmasına hazırlayalım..
Şevkleri, umutları kırılmasın!

YAZIKLAR OLSUN!
İskenderun Kartalspor kente döndü.. Ama Malatya’da oynadıkları ilk karşılaşmada dönen dolapların yankıları sürüyor. Terfi tenzil müsabakalarında yine aynı filmi izledik. Gerçi, iki hafta önce buna hazırlıklı olmamız gerektiğini ve güçlü bir lobiyle, gün yüzüne çıkacak pis kokuların üzerine gitmemiz gerektiğini hatırlatmıştım. Olmadı.. Birileri meydanı boş bulup, dilediği mekanda at koşturdu..
Bu kadar basit işte.. Futbolun F’sini oynamasanız da, bilmeseniz de, gereği yapılır..
Kayseri Pansu Şekerspor’un çok iyi oynayıp, galibiyeti hakkettiğine kaçımız inandı.. Sırtımızı sıvayıp gönderdiler işte.. İskenderun Kartalspor’lu futbolcular üzgün.. Yönetim üzgün.. Elleri kolları bağlı.. Yalan/dolanla hareket eden futbol simsarlarını kime şikayet edecekler.. Tek günahları sahipsiz olmaları mı? Koca bir yılın emeğini, alınterini ayaklar altına mı serecekler?
Yazıklar olsun!
Malatya, Malatya olalı böyle ihanet görmedi.. Kartalspor’un yapacağı hiçbir şey yok..
Niye mi bu kadar tepkiliyim.. Yazınca siz de hak vereceksiniz..
Hayır, duygusal olduğumu sanmayın. Kartalspor’un İskenderun takımı olmasıyla da, olayın bir bağlantısı yok..
Futbolda yaşanan çirkeflik, bayağılık, köşe yazılarına kadar yansımış..
Buyrun size Malatya’da dönen dolapların, Türkiye’nin en etkin haber portallarından Medyaspor’a konu olan aktarımları..
Gölge hakem ismiyle yayınlanan makaleyi aynen aktarıyorum:

GTK ÇALIŞIYOR!
“Bu sıralarda Türkiye çapında bazı bölgelerde üçüncü lige yükselme müsabakaları oynanıyor.
Bu maçlardan birisi de Çarşamba günü Malatya\’da oynandı.
Kayseri Pansuspor ile İskenderun Kartalspor arasındaki müsabakayı Kayseri takımı 1-0 kazandı.
Maçı ise Elazığ ilinden klasman hakemi M. Burak Er yönetti.
Bizim konumuz ise maçın hakemi değil!
Maçtan önce ve maç sırasında hakem odası önünde dolanan bir kişinin kim olduğunu sizlerle paylaşmak istiyoruz!
Bu kişi Kayseri\’de ikamet eden Musa Soykarcı!
Musa Soykarcı\’nın kim olduğunu hakem, gözlemci ve temsilciler dışında tanımayanlar olabilir.
Musa Soykarcı Türkiye Futbol Federasyonu\’nun GTK üyesi!
Yani gözlemciler ve temsilciler kurulunun üyesi!
Hani şu Kemal Dinçer\’in başkanı olduğu kurul var ya!
Hani hakemlere not veren gözlemcilerin bağlı olduğu kurul!
Şimdi bu gözlemciler ve temsilciler kurulunun üyesi olan Musa Soykarcı, kalkıp Kayseri\’den Malatya\’ya geliyor.
Niçin geliyor, niçin hakem odası önünde dolaşıyor?
Maçın hakemine ve gözlemcisine karşı etkili olabilmek için geliyor!
Ve gerçekten de etkili oluyor, Kayseri takımı olan Pansuspor maçı 1-0 kazanıyor!
Yahu, bu GTK denilen kuruldaki bazı adamlarda hiç utanma sıkılma kalmadı!
Adaletin temsilcisi olması gereken bir kurulun üyesi Kayseri\’den kalkıp Malatya\’ya geliyor ve kendi ilinin takımına menfaat sağlamaya uğraşıyor!
***
Sen GTK üyesisin Musa Efendi!
Senin ne işin var Malatya\’da?
Utanmıyor musun Kayseri takımlarını kovalamaya?
Malatya\’ya gelirken başkanın Kemal Dinçer\’den izin aldın mı?
Unutma ki sen bu kurulda olduğun sürece bağlı bulunduğun TFF\’yi temsil ediyorsun ve buna göre hareket etmek zorundasın!
Sen bu kurulda olduğun sürece sadece Kayseri takımlarına yakın olamazsın!
Her ildeki her takıma eşit davranmak zorundasın!
Peki, siz Sayın Kemal Dinçer;
Her seferinde, futbolda kaybolan güveni geri getirmek için göreve geldiğinizi söylüyorsunuz…
Kurul üyenizin hakemleri etkilemeye yönelik bu davranışı karşısında ne yapacaksınız?
Üçüncü lige yükselme maçlarında kim bilir daha ne dümenler çevriliyor?
Ne de olsa futbolumuzda beyaz sayfa açtılar!”
***
Makaleyi okuyunca, resmen koptum.. Nefret ettim, olup bitenlerden.. Bununla da kalsa iyi.. Adamlar, Kayseri Pansu Şekerspor’u 3. Lige çıkarmak için vargücüyle çalışıyorlar.. Gayri resmi her türlü kapı açık onlara..
Neden mi?
Kayseri Pansu Şekerspor, ikinci maçını Öz Muşspor’la oynuyor. Son dakikaya kadar Öz Muşspor 2-1 galip.. Top, auta çıkıyor, ama orta hakem, yan hakeme rağmen, korner çizgisini gösteriyor. Pansu Şekerspor, topu kullanıyor, yine aut. Hakem, ısrarla yine korneri gösteriyor. Uzatmalarda bu kez top ağlara gidiyor.. Muşspor’lu futbolcular da haklı olarak isyan ediyor, saha karışıyor..
Ve maçı orta hakem tatil ediyor..
Budur mesele.. Karanlık odaklar halen futbolun her kademesinde varlar. Ve o karşılaşmalara İskenderun Kartalspor sahipsiz çıkıyor..
Yine de bravo Sedat Uysal başkana.. Cesaret edip, onca dalavereye karşı tek başına mücadele etti.
Ya bizler..!

Önceki İçerikŞEFFAFLIK BİR SEÇENEK DEĞİL, BİR ZORUNLULUK!
Sonraki İçerikGÜNDEMDIŞI!
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.