ANKET VE YEMEKLER!…

ANKET VE YEMEKLER!…Birkaç gün önce GÜNEY TV’deki programda biraz değinmiştim..
Merak edenler çok olmuş..
Dostlarım ve çevreden soruyorlar:
– Teşkilatların adayları netleşti mi?
– Belediye Başkanı Mete Aslan’ın yerel seçimlerde yaklaşımı ne olacak?
Benzer soruların cevaplarını hiç şüphesiz sizler de merak ediyorsunuzdur..
Henüz netleşmiş bir durum yok, ancak anketlerle tespit arayışlarına gidildiği de biliniyor..
Bu aralar AK Parti’nin yaptırdığı iddia edilen anket çalışması 4 isim üzerine yoğunluk kazanıyor..
Üç farklı ismin, üçü de AK Parti’den..
Ve, karşılarında tek güçlü muhalif aday, belediye başkanı Mete Aslan..
Önce halka servis edilen şu üç ismin biyografik bir analizini yapalım..
Kazım Gökmen:
Petrolcü-işadamı.. Varlıklı bir insan.. Kökeni Doğru Yol Partisi’ne dayanıyor.. Siyaset literatürü ‘Hatırla Sevgili’ dizisindeki sahneler kadar geniştir. Ben daha çok şimdiki zaman dilimindeki adımlarıyla ilgiliyim.. Doğru yoldan saptığı günün sabahında (Delgeler ışığında listebaşı olduğu gün, genel merkezce devredışı bırakıldığı gün), adalet ve kalkınma hamleleri atmışlığı olmuştur. AKP ile diyaloğu 2002’de başladı.. 2007 genel seçimlerinde milletvekili aday adayları arasındaki 10 isimden biriydi.. Dörtyollu’dur..
Ve ilginçtir, memleketi Dörtyol’da girdiği 1994 Dörtyol yerel seçimlerinde sandığı, MHP’li aday Hacı Bayram Türkoğlu’na kaptırmıştır. Zamanla, havasını soluduğu, suyunu içtiği İskenderun’a ilgi duymuştur..
O gün, bugündür, AKP’nin tüm aday listelerinde adı geçmektedir..
Ama nedense bir türlü, aday listelerinde ilk ikide rekabete girişmesine olanak sağlanmamıştır..
Dahası, bu anket onun için bir nevi ‘şans kapıyı çalınca’ tadındadır..
Mehmet Soydan:
AKP’nin 22. dönem milletvekilidir. Bu dönem seçilemedi ama, vatandaş sohbetleri bitmez, tükenmez bir isteğe dönüşmüştür. Bu pozitif yapılanmanın, AKP içinde oluşturduğu rahatsızlık da konuşulmaktadır.
Sebebi de şudur..
AKP ilçe teşkilatında, meclise seçilemeyen insanların, bir kenara oturması gerektiği inancının ağır basmasıdır.. Hatta Mehmet Soydan’ın sağladığı hizmetlerin konuşulması durumunda, asla ismini zikretmeme durumu da vardır, partide..
Bana ilginç geliyor..
CHP gibi, AKP’de de küskünler vardır. Ve bu küskünlerin de, kendi çapında bir nüfuza hitap ettikleri de bilinmektedir. Ben bu durumu, zayıf yanlarını ayna karşısında görmek istemeyen insanların, kendilerini aldatıcı ışık oyunlarına kaptırmalarına benzetiyorum..
Yansımalar hep aldatıcı olmuştur..
Oysa Mehmet Soydan’ın yaptıkları ve yapmaya çalıştıkları ortadadır..
Üç-beş kişilik bir AKP yönetimiyle yerel seçimlere hazırlanmaya çalışan bir grubun ne yapmaya çalıştığını yargılayacak değilim.. Mehmet Soydan’ın anketlere isminin yazılması bence genel merkezin tasarrufudur. Ve bu durumdan ilçe teşkilatının pek de memnun kaldığı söylenemez..
Soydan’ın popülitiresi tartışılmaz..
İyi ya da kötü, ardında bıraktığı bir iz vardır..
Sevilir ya da sevilmez, ama anketlerde adı geçen ve kendi partisine mensup diğer adaylardan daha fazla bir çoğunluğa iştirak ettiği de ortadadır..
Aday olur ya da olmaz, ama AKP’nin de güçlü ama küskün ismidir..
Seyfi Dingil:
İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan’la birlikte aynı yolda yürümüşlüğü vardır..
Mete Aslan’ın her yol haritası çizimine, ‘eline sağlık başkanım’ demişliği vardır.. Demokrat bir insandır.. Her ne kadar kimliği CHP’yi işaret etse de, o aslında doğru yolun adamıdır. Amma velakin şartlar ve ibre AKP’yi göstermiştir.
AKP’nin, Seyfi Dingil’e olan yakın markajı aslında, CHP’nin oyunu bölmek anlamını taşıyor ki, bunun doğruyu işaret ettiğine inancım yoktur.. Çünkü, CHP’nin kemik oyları, zıt bir partiye geçişi mükafatlandırmaz, aksine cezalandırır..
Zira, benzer bir anlayışla AKP’nin tabanı da bu durumdan hiç hoşnut kalmayacaktır.
Mete Aslan:
AKP’nin anketlerde gösterdiği isimlerin karşısındaki tek muhalif yerel yöneticidir Mete Aslan.. Aday adayı olup olmayacağı en çok konuşulan, en çok haberi yapılan ve 7’den 70’e kadar herkesin tanıdığı hit bir isimdir..
İtiraf etmeliyim ki, bu saatten sonra reklama da ihtiyacı yoktur..
Bugüne dek yaptığı hizmetler tartışılmaz.. Anketlerde halen birinci isim çıkması da dillerde..
Halen 1994’te göreve geldiği ilk günkü gibi güçlü, dirayetli ve kararlı..
Hakkında ortaya atılan iddialara gülüp, geçiyor..
Sandıkların en güçlü ismi olduğunu ben değil, anketler ortaya koyuyor..
Bu yüzden, anketlerle esen yerel seçim rüzgarı, bu aralar verilen yemeklere de yansıdı..
Aslına bakarsanız, yoğun katılımlarla gerçekleşen yemeklerde, sohbetler daha çok yerel seçimler üzerine kuruluyor.. İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan’ın aday olmasını isteyen çevreler, yoğun baskı unsurunu gözardı etmiyor. Mete Aslan’ın halka ve ekibine danışmadan hareket ettiği görülmemiştir. Ama görünen o ki, ‘aday ol’ çağrıları yoğunlaşmıştır. Açılışlarda, davetlerde, vatandaş sohbetlerinde, kısaca her yerde, ‘adaylık’ meselesinin gün geçtikçe alevlendiğini görebiliyoruz. Ve tanık olduğum manzara, her kesimden insanın Mete Aslan’ı 4. kez başkan olarak görmeyi arzuladıklarını bir kez daha ortaya koydu.
Velev ki, Belediye Başkanı Mete Aslan yerel seçimlerde aday olsun..
Çok renkli bir seçime şahit olacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın..

ANKET VE YEMEKLER!…Birkaç gün önce GÜNEY TV’deki programda biraz değinmiştim..Merak edenler çok olmuş..Dostlarım ve çevreden soruyorlar:- Teşkilatların adayları netleşti mi?- Belediye Başkanı Mete Aslan’ın yerel seçimlerde yaklaşımı ne olacak?Benzer soruların cevaplarını hiç şüphesiz sizler de merak ediyorsunuzdur..Henüz netleşmiş bir durum yok, ancak anketlerle tespit arayışlarına gidildiği de biliniyor..Bu aralar AK Parti’nin yaptırdığı iddia edilen anket çalışması 4 isim üzerine yoğunluk kazanıyor..Üç farklı ismin, üçü de AK Parti’den..Ve, karşılarında tek güçlü muhalif aday, belediye başkanı Mete Aslan..Önce halka servis edilen şu üç ismin biyografik bir analizini yapalım..
Kazım Gökmen: Petrolcü-işadamı.. Varlıklı bir insan.. Kökeni Doğru Yol Partisi’ne dayanıyor.. Siyaset literatürü ‘Hatırla Sevgili’ dizisindeki sahneler kadar geniştir. Ben daha çok şimdiki zaman dilimindeki adımlarıyla ilgiliyim.. Doğru yoldan saptığı günün sabahında (Delgeler ışığında listebaşı olduğu gün, genel merkezce devredışı bırakıldığı gün), adalet ve kalkınma hamleleri atmışlığı olmuştur. AKP ile diyaloğu 2002’de başladı.. 2007 genel seçimlerinde milletvekili aday adayları arasındaki 10 isimden biriydi.. Dörtyollu’dur.. Ve ilginçtir, memleketi Dörtyol’da girdiği 1994 Dörtyol yerel seçimlerinde sandığı, MHP’li aday Hacı Bayram Türkoğlu’na kaptırmıştır. Zamanla, havasını soluduğu, suyunu içtiği İskenderun’a ilgi duymuştur..O gün, bugündür, AKP’nin tüm aday listelerinde adı geçmektedir..Ama nedense bir türlü, aday listelerinde ilk ikide rekabete girişmesine olanak sağlanmamıştır..Dahası, bu anket onun için bir nevi ‘şans kapıyı çalınca’ tadındadır..
Mehmet Soydan: AKP’nin 22. dönem milletvekilidir. Bu dönem seçilemedi ama, vatandaş sohbetleri bitmez, tükenmez bir isteğe dönüşmüştür. Bu pozitif yapılanmanın, AKP içinde oluşturduğu rahatsızlık da konuşulmaktadır. Sebebi de şudur..AKP ilçe teşkilatında, meclise seçilemeyen insanların, bir kenara oturması gerektiği inancının ağır basmasıdır.. Hatta Mehmet Soydan’ın sağladığı hizmetlerin konuşulması durumunda, asla ismini zikretmeme durumu da vardır, partide..Bana ilginç geliyor.. CHP gibi, AKP’de de küskünler vardır. Ve bu küskünlerin de, kendi çapında bir nüfuza hitap ettikleri de bilinmektedir. Ben bu durumu, zayıf yanlarını ayna karşısında görmek istemeyen insanların, kendilerini aldatıcı ışık oyunlarına kaptırmalarına benzetiyorum..Yansımalar hep aldatıcı olmuştur..Oysa Mehmet Soydan’ın yaptıkları ve yapmaya çalıştıkları ortadadır..Üç-beş kişilik bir AKP yönetimiyle yerel seçimlere hazırlanmaya çalışan bir grubun ne yapmaya çalıştığını yargılayacak değilim.. Mehmet Soydan’ın anketlere isminin yazılması bence genel merkezin tasarrufudur. Ve bu durumdan ilçe teşkilatının pek de memnun kaldığı söylenemez.. Soydan’ın popülitiresi tartışılmaz.. İyi ya da kötü, ardında bıraktığı bir iz vardır..Sevilir ya da sevilmez, ama anketlerde adı geçen ve kendi partisine mensup diğer adaylardan daha fazla bir çoğunluğa iştirak ettiği de ortadadır..Aday olur ya da olmaz, ama AKP’nin de güçlü ama küskün ismidir..
Seyfi Dingil: İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan’la birlikte aynı yolda yürümüşlüğü vardır..Mete Aslan’ın her yol haritası çizimine, ‘eline sağlık başkanım’ demişliği vardır.. Demokrat bir insandır.. Her ne kadar kimliği CHP’yi işaret etse de, o aslında doğru yolun adamıdır. Amma velakin şartlar ve ibre AKP’yi göstermiştir.AKP’nin, Seyfi Dingil’e olan yakın markajı aslında, CHP’nin oyunu bölmek anlamını taşıyor ki, bunun doğruyu işaret ettiğine inancım yoktur.. Çünkü, CHP’nin kemik oyları, zıt bir partiye geçişi mükafatlandırmaz, aksine cezalandırır..Zira, benzer bir anlayışla AKP’nin tabanı da bu durumdan hiç hoşnut kalmayacaktır.
Mete Aslan:AKP’nin anketlerde gösterdiği isimlerin karşısındaki tek muhalif yerel yöneticidir Mete Aslan.. Aday adayı olup olmayacağı en çok konuşulan, en çok haberi yapılan ve 7’den 70’e kadar herkesin tanıdığı hit bir isimdir.. İtiraf etmeliyim ki, bu saatten sonra reklama da ihtiyacı yoktur..Bugüne dek yaptığı hizmetler tartışılmaz.. Anketlerde halen birinci isim çıkması da dillerde..Halen 1994’te göreve geldiği ilk günkü gibi güçlü, dirayetli ve kararlı..Hakkında ortaya atılan iddialara gülüp, geçiyor.. Sandıkların en güçlü ismi olduğunu ben değil, anketler ortaya koyuyor..Bu yüzden, anketlerle esen yerel seçim rüzgarı, bu aralar verilen yemeklere de yansıdı..Aslına bakarsanız, yoğun katılımlarla gerçekleşen yemeklerde, sohbetler daha çok yerel seçimler üzerine kuruluyor.. İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan’ın aday olmasını isteyen çevreler, yoğun baskı unsurunu gözardı etmiyor. Mete Aslan’ın halka ve ekibine danışmadan hareket ettiği görülmemiştir. Ama görünen o ki, ‘aday ol’ çağrıları yoğunlaşmıştır. Açılışlarda, davetlerde, vatandaş sohbetlerinde, kısaca her yerde, ‘adaylık’ meselesinin gün geçtikçe alevlendiğini görebiliyoruz. Ve tanık olduğum manzara, her kesimden insanın Mete Aslan’ı 4. kez başkan olarak görmeyi arzuladıklarını bir kez daha ortaya koydu.Velev ki, Belediye Başkanı Mete Aslan yerel seçimlerde aday olsun..Çok renkli bir seçime şahit olacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın..

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.